• (+40) 721.655.681
  • Str Pescarusilor 1, Sat Nisipari, Com. Castelu, Jud. Constanta
Lygia Alexandrescu

Există Sărbători fără colesterol ? Am stat de vorbă cu nutriționistul Lygia Alexandrescu, de la Clinica Silueta Naturală, iar răspunsul este unul îmbucurător.

Sărbători fără colesterol?

Sărbatorile înseamnă bucuria și fericirea de a fi împreună cu cei dragi, înseamnă bunătăți tradiționale cu gustul copilariei. Dar mai înseamnă și multe grăsimi și, deci colesterol.

Vestea bună este că de aceste Sărbatori avem ajutoare ce ne pot fi aliați în lupta cu depunerile de colesterol si trigliceride.

Pentru cei care avem colesterol mare uneori pate fi dificil de gestionat și un ajutor dat de Natură e tot ce ne dorim.

Dacă vă bazați doar pe înghițirea zilnică de medicamente s-ar putea să nu fie suficient. Să nu uităm că hipercolesterolemia duce la ateroscleroză, o amenințare majoră asupra inimii. Primul pas în reglarea colesterolului este o alimentație corectă.

alimente care ajuta la scaderea colesterolului

Ideal ar fi să vă lărgiți gama de alimente din coșul zilnic și să vă obișnuiți cu noi arome și texturi. Fructele, legumele, leguminoasele, nuciferele au și alte avantaje pentru sănătate, dincolo de avantajele reducerii colesterolului. O tensiune arterială normală, artere mai flexibile, oase mai sănătoase, digestie, vedere și sănătate mentală îmbunătățite.

Cum acționează mai exact aceste alimente?

  • Unele furnizează grăsimi polinesaturate care scad colesterolul LDL în mod direct (migdalele, nucile, alunele și alte nucifere, uleiuri vegetale – rapiță, floarea soarelui, in, pește gras)
  • Altele furnizează fibre solubile care unesc particulele de colesterol și precursorii săi în sistemul digestiv. De asemenea, îi elimina din corp înainte să intre în circulația sanguină: (fulgi de) ovăz, orz, cereale integrale. Plus leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut), vinete, bame, fructe bogate în pectină – mere, struguri, căpșuni, citrice
  • Altele conțin steroli din plante și stanoli, care împiedică absorbția colesterolului. Aici vorbim despre suplimente cu fibre, unde putem menționa făina de nucă, ușor de încorporat în rețetele zilnice. În rețete de pâine, prăjituri, biscuiți, tarte sau în iaurt, lapte, muesli, utilizată regulat, făina de nucă bio poate regla nivelul colesterolului.

 

Făină de nucă

 

Oricare ar fi mecanismul prin care ne ajută aceste alimente, ele ne pot deveni aliați de nădejde. Mai ales dacă sunt integrate cu atenție în alimentația noastră zilnică.

Cu siguranță minunile nu se întâmplă peste noapte, mai ales în cazul problemelor cu colesterolul. Însă o dietă mai atentă va ajuta cu siguranță. Și nu uita să faci mișcare regulat! Se pare că 4 ore de mișcare pe săptămână reduc tensiunea arteriala și nivelul hormonilor de stres si al colesterolului.  Astfel scade riscul de accident vascular cerebral de 100 de ori.

Lygia Alexandrescu, nutriționist, ne sfătuiește

„Așadar, de Sărbători adaugă făina de nucă la prăjitura pe care o faceau bunica și mama ta. Adaugă făina de nucă pentru gust mai bun, pentru aport de fibre și proteine vegetale de calitate superioară și pentru sațietate. Adaugă făina de nucă pentru valori de colesterol și trigliceride normale, pentru scăderea inflamației și pentru o inimă și articulații fericite.”

a afirmat Lector Dr. Lygia Alexandrescu
Președintele Societății Române de Educație Nutrițională

Abonare <span> newsletter </span>

Abonare newsletter