• (+40) 374.075.007
 • Bd. I.C. Brătianu 250, clădirea C3, Constanța, România
 • Luni-Vineri 8:00 - 17:00

superfood

De ce folosim cătină, ulei de cătină și făină de cătină ca și superfood?

Unde găsim acest superfood?

S-ar putea crede despre cătina, acest superfood al zilelor noastre, că ar crește în mare după numele său din engleză (sea buckthorn). Totuși, de fapt, și-a primit numele din faptul că se găsește pe arbuști de-a lungul căilor navigabile de coastă, adesea în climă dificilă. Cătina crește în tufișuri țepoase, astfel încât recoltarea fructelor poate fi o procedură epuizantă, deoarece nu sunt ușor de cules din ramuri. Acesta ar putea fi un motiv pentru prețul ridicat al produselor de cătină de calitate, mai ales pentru ulei de cătină bio.

Cătina – greu de cules, însă plină de nutrienți

Din experiența specialiștilor în prescrierea ierburilor pentru sănătate, se poate spune că plantele care cresc dur în condiții rezistente oferă beneficii durabile pentru sănătate. Această plantă uimitoare, din care se produce la Pura Agro ulei de cătină bio, este  plină de nutrienți (190)  și fitonutrienți.

Fructele de pădure au dimensiunea unei afine și au fost folosite de secole în întreaga lume. Culoarea galben-portocalie vă spune că există beta caroten (care se găsește și în morcovi), alți carotenoizi și, desigur, vitamina C, la fel ca majoritatea super fructelor.

Care este istoria cătinei?

Cătina este renumită în medicina ayurvedică încă din 5.000 î.Hr. Nu cu mult timp în urmă, uleiul de cătină a devenit celebru în emisiunea Dr. Oz datorită efectului său „miraculos” împotriva acneei.

Utilizările uleiului acestui fruct de pădure datează de la vechii greci și au fost folosite de secole în toată Asia și Europa.

De ce este considerată cătina superfood?

Datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, în special datorită proprietăților sale anti-îmbătrânire. Ceea ce îl face un superaliment, adică superfood, cum mai este alintat, este bogăția sa în vitamine, antioxidanți, polifenoli și flavonoizi.

Ce înseamnă superfood (superalimente)?

Ca superalimente sunt definite acele alimente care conțin o concentrație mai mare de nutrienți, ceea ce înseamnă o densitate mai bună a nutrienților, într-o proporție și o varietate mai bună, în raport cu altele.

Cunoscută sub numele de „lămâia nordului”, se spune că aroma fructelor de cătină este destul de acidulată și citrică, cu o dulceață delicată odată ce gustul tău se familiarizează cu profilul acestuia. Dar consumul crud poate fi prea înțepător și, pentru unii, neplăcut. Deci, este cu siguranță genul de fruct de pădure pe care îl  oferiți copilului și postați filmulețul pe story-ul de Insta.

Ce substanțe nutritive se găsesc în cătină?

 • Fenoli
 • Beta-caroten (se transformă în vitamina A și are de 3 ori mai mult decât morcovii)
 • Terpene
 • Tocotrienoli (din familia vitaminei E)
 • Tocoferoli (care fac parte, de asemenea, din familia vitaminei E)
 • Glucozide
 • Vitamina C (de 12 ori mai multă vitamina C decât o portocală)

Minerale

Minerale găsite în uleiul de cătină bio Pura Agro, care iubesc pielea și ajută în producerea de colagen și la netezirea ridurilor sunt:

 • Cupru
 • Fier
 • Seleniu
 • Mangan

Atribute sănătoase ale acestui superfood

Cătina nu numai că oferă preparatelor un aspect proaspăt și fructat, boabele puternice au și alte calități incredibile care pot fi benefice și pentru sănătatea ta.

În comparație cu alte citrice, conținutul său de vitamina C poate fi de până la nouă ori mai mare.

De asemenea, conține minerale precum magneziu, fier și calciu, precum și vitamine din complexul A, E și B. Cu un conținut de grăsime de 7% și o mulțime de vitamine sănătoase liposolubile, fructul permite corpului dumneavoastră să proceseze substanțele nutritive direct.

Aceasta este o veste bună și pentru vegetarieni și vegani: boabele conțin vitamina B12, un nutrient important pentru persoanele care au scos carnea din meniu.

Un alt fapt uimitor despre cătina este că această plantă conține nu numai acizi grași omega 6 care iubesc pielea, ci și trio-ul Omega-3, 6, 7 și 9.

Cât de bună este cătina pentru pielea ta

Tratează afecțiuni grave ale pielii

Cătina a fost cercetată cu atenție în peste 130 de studii științifice moderne, toate concluzionând că această boabe unice are o serie de beneficii pentru sănătate și piele. Se spune că uleiul s-a dovedit eficient în tratamentul afecțiunilor dificile ale pielii, inclusiv arsuri, ulcere ale pielii, cancer de piele, acnee și dermatite de diferite forme.

Încetinește procesul de îmbătrânire a corpului

Cercetările au arătat că uleiul acestui superfood conține mai mult de 190 de compuși biologic activi. Aceștia pot hrăni celulele corpului și proteja pielea de deteriorarea radicalilor liberi. În același timp se încetinește procesul de îmbătrânire naturală a corpului, atât intern cât și extern.

Fapt amuzant: produsele de cătină au fost folosite chiar în dieta astronauților sovietici.

Cum folosim cătina?

Gândiți-vă la cătină ca la o încrucișare între o agrișă și o granadilă în ceea ce privește folosirea în alimentație. Bucătarii de la  restaurante cu stele Michelin din toată America și Europa se bucură de versatilitatea acestui fruct de pădure.

Iată doar câteva dintre modalitățile prin care ai putea folosi cătina la gătit și ai benefecia de calitățile ei de superfood:

 • Faceți un gem dulce.
 • Folosiți în loc de oțet într-un sos de citrice la salată.
 • Ca tartă au jus pentru mâncăruri sărate sau coulis pentru deserturi (gândiți-vă la înghețată sau salată de fructe).
 • Faceți un fel de chutney pentru curry.
 • Faceți suc sau un cocktail suculent
 • Faceți un mousse portocaliu-strălucitor sau o înghețată de cătină.
 • Desigur, pudra liofilizată poate fi adăugată și la smoothie-uri.
 • Folosiți ulei de cătină în rețete speciale de salte, smoothie-uri ș.a.m.d
 • Folosiți făină de cătină pentru a da un iz deosebit preparatelor de panificație, prăjiturilor raw vegane, fruit-bar-urilor.

Utilizări cosmetice

În timp ce fructele sunt un aliment puternic pentru sistemul dvs. imunitar, ele vă pot ajuta și din punct de vedere cosmetic.

Acest ulei de cătină bio este o soluție ideală pentru pielea cu probleme, aspră sau uscată. Boabele sunt, de asemenea, recomandate pentru neurodermatită, acnee sau arsuri solare.

Datorită ingredientelor care au efecte tămăduitoare, cătina se găsește în multe preparate. Se găsește în cremele de față de calitate premium, loțiuni de corp, aditivi pentru baie și uleiuri de masaj.

Afecțiuni ale pielii care pot beneficia de ajutorul dat de acest superfood – uleiul de cătină bio de la Pura Agro

Psoriazis – Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și anti-microbiene, face minuni pentru cei care suferă de psoriazis. S-a spus chiar că funcționează la fel de bine ca steroizii topici prescriși, fără efectele secundare negative.

Rozacee – cătina este densă din punct de vedere nutrițional, cu concentrații ridicate de vitamine A, C și E.  Acest fapt îl face un candidat excelent pentru a trata rozaceea pentru a ajuta la vindecarea pielii.

Arsuri – Acidul palmitoleic (Omega-7) este o componentă cheie pentru sănătatea pielii. Este de fapt o componentă a pielii. Înlocuirea rapidă a Omega-7 poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare în tratarea rănilor provocate de arsuri.

Acnee – Cătina este bogată în acizi grași esențiali omega-3 și omega-7, care ajută la vindecarea pielii din jurul acneei care provoacă inflamații. Acest lucru permite pielii tale să combată cauzele acneei mai eficient printr-o abordare naturală.

Riduri – Cătina este remarcabil de concentrată în vitamina C și o serie de antioxidanți. Aceștia ajută la sănătatea celulară și repararea pielii. Favorizează hidratarea pielii, crește elasticitatea și regenerarea pielii.

Sănătatea generală a pielii – Uleiul de cătină are un efect general de vindecare și întinerire a pielii. De aceea el e considerat un ingredient obligatoriu în regimul zilnic de îngrijire a pielii.

Răni – Studiile arată că flavonoidele găsite în uleiul de cătină, facilitează vindecarea rănilor.

Concluzii

Pura Agro oferă un ulei de cătină bio premium. Fiind un superfood, el poate fi folosit ca un remediu alternativ popular pentru o varietate de afecțiuni.

Acest superfood este bogat în numeroși nutrienți și poate îmbunătăți sănătatea pielii, ficatului și inimii. De asemenea, poate ajuta la protejarea împotriva diabetului și la sistemul imunitar.

Dat fiind faptul că acest produs vegetal a fost folosit în medicina tradițională de mii de ani, poate că ar merita să încercați să dați un impuls corpului și pielii dumneavoastră.

Abonare <span> newsletter </span>

Abonare newsletter