• (+40) 374.075.007
 • Bd. I.C. Brătianu 250, clădirea C3, Constanța, România
 • Luni-Vineri 8:00 - 17:00

Făina de sâmburi de struguri bio- rețetă de pâine

Am auzit prima data despre făina de sâmburi de struguri de curând și am fost intrigată de acest ingredient prea puțin cunoscut. Desigur, a trebuit să o încerc și să o folosesc așa că am făcut o pâine. Așa cum am încercat cu succes și tortillas din făină de cânepă de la Pura Agro. Am căutat o rețetă care mi s-a părut interesantă (și nici prea grea) și am decis să vă împărtășesc și vouă experiența mea.

Mai întâi, câteva cuvinte despre făina de sâmburi de struguri

Făina de sâmburi de struguri poate fi făcută din orice varietate de struguri, fiecare cu gustul său caracteristic. Când este adăugată la aluatul de pâine, pâinea rezultată beneficiază de bogăția de culoare și aromă a făinii de struguri. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre proprietățile sâmburilor de struguri, puteți citi aici.

Am notat mai jos rețeta de pâine cu făină de semințe de struguri încercată de mine pentru cei dintre voi interesați să încerce ceva nou și gustos!

Făina (care este de fapt mai mult ca o pulbere fină) este produsă din tescovină, adică din piele, semințe și pulpă generate în timpul vinificației. De obicei, doar 80% din recolta totală de struguri recoltați este utilizată pentru vin, deci este un mod frumos de a folosi „deșeurile” procesului de vinificare. Semințele sunt presate pentru a extrage uleiurile și apoi, împreună cu cojile de struguri, se usucă și semacină pentru a deveni făină di sâmburi de struguri. Semințele de struguri se folosesc de mult timp pentru a produce ulei din semințe de struguri, iar făina de semințe de struguri este doar un alt produs secundar.

Cum se folosește

Făina de sâmburi de struguri poate fi adăugată produselor care se coc în cuptor. „Dozajul” recomandat este de 5-7% în funcție de cantitatea de făină folosită pentru a face pâine.

 •  Clătitele din făină de semințe de struguri sunt o altă opțiune excelentă. Folosiți doar rețeta standard de clătite și adăugați o lingură de făină de semințe de struguri în amestecul de aluat.
 • Poate fi adăugată și în iaurturi sau smoothie-uri și poate fi folosită pentru îngroșarea supelor sau a sosurilor de salată. De asemenea, poate fi folosită și pentru un plus de aromă.
 • Adaugă o culoare și o aromă bogate, cu un gust ușor astringent, dar fructat. Strugurii de vin alb vor da o culoare cafenie produselor de patiserie, în timp ce strugurii de vin roșu le vor adăuga o culoare mai închisă, violet-maro.
 • Făina de semințe de struguri oferă un boost de antioxidanți și este bogată în fibre.
 • Și nu pe ultimul loc, este un ingredient fără gluten.

Rețetă de pâine din făina de sâmburi de struguri Pura Agro

Distrează-te făcând pâine din făină din semințe de struguri și “asorteaz-o“cu un vin bun. Eu personal am folosit făină din semințe de struguri bio de la Pura Agro, pentru că am încredere totală în calitatea produselor lor, însă voi puteți cumpăra de unde doriți. Făina de semințe de struguri bio presată la rece pe care am folosit-o combină aroma și culoarea deosebite într-o singură făină.

Pâine cu făina de sâmburi de struguri Pura Agro, fără frământare

 • 3 căni de făină albă
 • ½ cană de făină din semințe de struguri
 • ¼ linguriță de drojdie
 • 1¼ linguriță de sare
 • 1½ căni de apă
 1. Amestecați făina de semințe de struguri cu făina albă, drojdia și sarea. Adăugați apa și amestecați până obțineți un aluat consistent. Acoperiți și lăsați deoparte compoziția obținută pentru aproximativ 12 ore.
 2. Puneți aluatul pe suprafața pe care ați presărat puțină făină înainte. Scuturați ușor făina în exces și împăturiți coca în două. Pe deasupra puteți presăra tărâțe de grâu sau făină.
 3. Se pune aluatul de pâine în oala din fontă preîncălzită (foarte fierbinte). Acoperiți cu capac și coaceți la 250 grade timp de 30 de minute. Scoateți capacul și coaceți încă 15-20 de minute până când coaja este frumos caramelizată.

Sperăm să vă placă această rețetă cu făina de sâmburi de struguri bio și să o folosiți ori de câte ori aveți poftă de ceva cu un altfel de aromă.

Succes și poftă bună!

 

Abonare <span> newsletter </span>

Abonare newsletter